|
|
|
HOZZÁVALÓK:
25 dkg háztartási keksz
20 dkg vaj
10 dkg cukor
5 cl rum
1 evőkanál kókuszreszelék
1 kávéskanál kakaó
A krémhez:
25 dkg gesztenyepüré
15 dkg vaj
10 dkg porcukor
2 cl rum
1 kiskanál kókuszreszelék
A tetejére:
10 dkg tortabevonó étcsokoládé
ELKÉSZÍTÉS
... |
|
|
|
|
|
|
|
DR.KISZELY ISTVÁN:ŐSEINK MESTERSÉGEI
Mesterségeink nevei jóval honfoglalás kora előtti, nagyrészt török eredetűek (ács, szűcs, fazekas, fonó stb.) ebből, kézműveseink munkamódszereiből valamint előállított tárgyaik sajátosságaiból következik, hogy mindezen ismereteket nem útközben tanulták vagy a Kárpát-medencében "vették át", hanem őshazájukból hozták magukkal.
... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... Bartha Szabó József 2007. július 5. 17:11
http://www.gondola.hu/cikkek/55063
Másnapos a magyar lobbi...
Olajos Péter: Gyakran kérdezik tőlem, hogy Brüsszelből nézve milyennek látom Magyarország érdekérvényesítő képességét. Azt hiszem, hogy a vodka szabályozásáról szóló plenáris szavazás, (2007-06-19), tökéletes példát nyújt az olvasók szám... |
|
|
|
|
|
|
|
Ehető virágok I. rész
Az 1990-es évektől lassanként nálunk is megjelentek és megjelennek a tányérokon az ehető virágok. Tegyük mindjárt hozzá, ez azért még nem általános, mert egyrészt szinte kizárólag a gasztronómia fontosabb fellegváraiban tapasztalható a jelenség, másrészt lényegében ott is főként a tányér díszítésére korlátozódik. Pedig e virágok felhasználhatósága ennél ... |
|
|
|
|
|
|
|
|
SERTÉSHÚSBÓL KÉSZÜLT ÉTELEK
A HÚS ELŐKÉSZÍTÉSE
A húst bő, hideg vízben mossuk tisztára. Ha nagyon szennyezett és zsíros, akkor langyos vizet használunk, de - kivéve a pácolt, sózott, füstölt húsokat - sosem áztatjuk. (Az erősen sózott, füstölt húst néhányszor leforrázzuk, majd hideg vízben lemossuk. A túlontúl sötét húsok színének frissítésére is szokás, forrázást a... |
|
|
|
|
|
|
|
I. FEJEZET
A reformtáplálkozás egyre nagyobb teret hódít, jelenleg hozzávetőleges becslések szerint 500 millió vegetárius él a világon. Százalékos arányukat tekintve tehát a húsevők száma ma még legalább egy nagyságrenddel nagyobb, mint a természetes módon táplálkozóké. Ez a jelentős arányeltolódás azonban a legtöbb esetben csupán a megszokásnak tudható be. Gasztro... |
|
|
|
|
|
|
|
Sárgarépa püré (első falatok)
Hozzávalók: zsenge sárgarépa, burgonya
A burgonyát és a sárgarépát apró kockákra vágjuk, és puhára pároljuk. A zöldségeket a főzőlével együtt turmixoljuk főzelékké.
☺Lehet csicsókával is készíteni. A csicsóka (szerintem) azért jobb, mert pürésebb lesz tőle az étel. Ráadásul a csicsóka édes, így jobban kihozza a sárgarépa édes... |
|
|
|
|
|
|
|
...
*Mézes Pite*
A *recept* többféle Origine étcsokoládéval elkészíthető.
Kompozíció:
- Édes tészta (szemcsés)
- Mézes *Madagaszkár Origine csokoládé *ganache
Édes tészta
Hozzávalók:
600 g vaj
400 g porcukor
4 g
só
4 g
vanília kivonat
250 g tojás
100 g mandula por
1000 g... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók
25 dkg háztartási keksz, 20 dkg vaj, 10 dkg cukor, 5 cl rum, 1 evőkanál kókuszreszelék, 1 kávéskanál kakaó. A krémhez: 25 dkg gesztenyepüré, 15 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 2 cl rum, 1 kiskanál kókuszreszelék. A tetejére: 10 dkg tortabevonó étcsokoládé
Elkészítése
A kekszet ledaráljuk, összedolgozzuk a vajjal, a cukorral, a rummal, a kókus... |
|
|
|
|
|
|
|
Kovácsné Képes Erzsébet♥Babi♥ által a Március 2, 2009-on 3:17pm-kor BABI-NING-RŐL
Gesztenyés tekercs:
25 dkg háztartási keksz, 20 dkg, vaj, 10 dkg, cukor, 5 cl rum vagy aroma,
1 evőkanál kókuszreszelék, 1 kávéskanál kakaó
Krém: 25 dkg gesztenyemassza, 15 dkg, vaj, 10 dkg porcukor, 2 cl rum, 1 kiskanál kókuszreszelék
Tetejér... |
|
|
|
|
|
|
|
TEJTERMÉKEK KÉSZÍTÉSE HÁZILAG
Vegyünk 2 liter friss, nyers tejet a piacon vagy egy ismerős szomszédtól. A nyers tej ára kb. 40-60%-a a zacskós, dobozos, műanyag üveges tejeknek és nem hiányzik belőle semmi, amit a tehén a borjának szánt (cukor, zsír, fehérje, víz, ásványi anyagok, vitaminok, enzimek). Nagyon sokmindent lehet belőle házilag, egyszerű módon készíteni, külö... |
|
|
|
|
|
|
|
...25 dkg háztartási keksz, 20 dkg, vaj, 10 dkg, cukor, 5 cl rum vagy aroma,
1 evőkanál kókuszreszelék, 1 kávéskanál kakaó
Krém: 25 dkg gesztenyemassza, 15 dkg, vaj, 10 dkg porcukor, 2 cl rum, 1 kiskanál kókuszreszelék
Tetejére: 10 dkg tortabevonó étcsokoládé
A kekszet ledaráljuk, összedolgozzuk a vajjal, a cukorral, a rummal, a kókuszreszelékkel, a kakaóval,... |
|
|
|
|
|
|
|
Gesztenyés tekercs:
25 dkg háztartási keksz, 20 dkg, vaj, 10 dkg, cukor, 5 cl rum vagy aroma,
1 evőkanál kókuszreszelék, 1 kávéskanál kakaó
Krém: 25 dkg gesztenyemassza, 15 dkg, vaj, 10 dkg porcukor, 2 cl rum, 1 kiskanál kókuszreszelék
Tetejére: 10 dkg tortabevonó étcsokoládé
A kekszet ledaráljuk, összedolgozzuk a vajjal, a cukorral, a rum... |
|
|
|
|
|
|
|
A francia forradalom után a selyembe-bársonyba öltözött nőies férfiideál eltűnt, helyét átveszi a gentleman. A gentleman kifogástalan eleganciával, visszafogott ízléssel öltözködik, egyre inkább egyeduralkodóvá válik a mai értelemben vett öltöny, gyapjú alapanyagból.
Anglia vezető szerepet tölt be a férfiak öltözködésében - ami nem véletlen, hiszen az öltözködés... |
|
|
|
|
|
|
|
Pataki tál, római tál, cseréptál
Az ételek kíméletes és együttes elkészítése, a vitamintartalom megőrzése és az energiatakarékos működés mind olyan kritérium, amit a jelenlegi gasztronómiai irányzatok elvárnak egy jó edénytől. És ezeknek az emberiség egyik első edénye, a cseréptál megfelel.
Agyagedényt már igen régóta használ az emberiség az ételek elkészítésé... |
|
|
|
|
|
|
|
...-
Juhászné Szunyogh Mária [Mar...
Kókuszos csiga
Hozzávalók:
Tésztához:
50 dkg liszt
25 dkg RAMA margarin
15 dkg cukor
csipet só
2 dkg élesztő
kb 1,5 dl tej
4 tojás sárgája
Töltelékhez:
4 tojás fehérje
35 dkg porcukor
10 dkg kókuszreszelék
Elké... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Második fejezet
(Ez egy unalmas fejezet, mert:
Az élet visszaáll a rendes kerékvágásba. Mindenki végzi a szokott munkáját. A munkások, parasztok termelnek, a szolgáltatók szolgáltatnak. A politikusok pedig készülnek a mindent eldöntő második fordulóra)
1.
Kora reggeli pirkadat. Az égbolt tiszta. Derűs, vidám ha... |
|
|
|
|
|
|
|
...2011. május 30. Házi fagyi, a legeslegjobb
Az anyai nagymamámat Nyuszikának hívták. Nagyon szép asszony volt, az a fajta, aki 4 gyermeke mellett (szegénységben is) mindig mosolygós és kedves tudott lenni, és volt energiája arra, hogy a temérdek házi munka mellett csinosan öltözzön, és egy kicsit kifesse magát.
Általában virágos ruhákban járt, mindet maga készí... |
|
|
|
|
|
|
|
Boros kacsasült
Hozzávalók:
1 pecsenyekacsa,
3 dl fehér bor,
1 evőkanál só,
1 mokkáskanál őrölt fehérbors,
5 dl húsleves (leveskockából is készülhet),
14 dkg vaj vagy étolaj.
A kacsát megsózzuk, és vajban vagy étolajban barnára pirítjuk. Meglocsoljuk a borral, ráöntjük a forró húslevest. A kacsát sütőben, időnként levével me... |
|
|
|
|
|
|
|
Itt van a befőzés, télre való felkészülés ideje, ezért küldök egy levelet a szalicil készítményről és hiányának okáról:
Arpad Kupas-Deak
SZALICIL
Gyerekek...Nem tudom,hogy észrevettétek-e,hogy eltűnt a szalicil a bolti polcokról...Elég baj az,hogy az élelmiszeripari lobby ezt elérte hazánkban,hog... |
|
|
|
|
|